Boven komen in een soort wak, de nieuwe eis voor het C-diploma
Ga terug naar het overzicht

In de nieuwe exameneisen voor het C-diploma wordt gesteld dat de leerling 6 meter onder water moet zwemmen door een verticaal hangend duikscherm moet gaan en vervolgens boven moet komen in soort ‘wak’. Dit brengt meteen een hoop vragen teweeg, wat is een soort 'wak'? En hoe passen we dat dan praktisch in, in ons afzwemprogramma? Daarom hebben wij een betaalbaar wakvlot ontwikkeld speciaal voor het afzwemmen voor het C-diploma.

De leerlingen moeten eerst 6 meter onder water moet zwemmen door een verticaal hangend duikscherm door een gat met een diameter van 75 cm op een diepte van 75 cm. Vervolgens moeten zij onder water door zwemmen en boven moet komen in soort ‘wak’ met een maximale diameter van 100 cm of een maximale afmeting van 100x100 cm. De leerlingen komen dus boven water op een vooraf afgesproken plek. Het doel hiervan is dat de leerlingen leren in te schatten op welke plek zij het beste boven kunnen komen zonder het hoofd te stoten aan obstakels. Na het boven komen in het wakvlot kan de vervolgens weer onder water gaan, voorbij het wakzwemmen en weer boven komen om vervolgens verder te zwemmen. 

Aan het soort 'wak' zijn technische eisen gesteld, zo mag de maximale diameter 100 cm zijn en mag het object ook maar maximaal 100x100 cm groot zijn. Met het door ons ontwikkelde wakvlot voor het afzwemmen voor het C-diploma voldoe je dan ook precies aan de eisen.

Het wakvlot is gemaakt van PVC-doek en is uitgevoerd met pe-schuim drijvers aan de zijkanten waardoor het wakvlot blijft drijven. Het wakvlot is voorzien van 4 bevestigingsogen en bevestigingskoorden met kunststof haakjes zodat je het wakvlot gemakkelijk kunt bevestigen aan zwemlijnen of de bassinrand. Het wakvlot is compact van formaat en licht van gewicht. Het wakvlot is na gebruik gemakkelijk op te vouwen tot een klein en compact formaat.

Het wakvlot is ook te gebruiken als horizontaal duikscherm.

Meer informatie vind je hier!