Houd altijd een reddingsmiddel bij de hand
Ga terug naar het overzicht

Houd altijd een reddingsmiddel bij de hand

Ben jij lifeguard, badmeester of badjuffrouw en houd je toezicht in een zwembad? Dan is het altijd handig om een reddingsmiddel paraat te hebben voor het geval je in actie moet komen en iemand uit het water moet redden. In veel zwembaden hangen de reddingsmiddelen op vaste plaatsen of zijn deze bevestigd aan de badmeesterstoel. Veel toezichthouders lopen rond en zitten of staan niet continu op één en dezelfde plaats. Het is daarom aan te bevelen als toezichthouder om altijd een reddingsmiddel bij je te dragen zodat je direct in actie kunt komen als het noodlot toeslaat.

Veel reddingsmiddelen zoals rescue tubes en rescue cans kun je niet even gemakkelijk bij je dragen vanwege het grote formaat. Gelukkig zijn er wel andere kleinere reddingsmiddelen die zich hier wel voor lenen, denk aan een werpzak of de RESTUBE lifeguard. Met een werpzak kun je een touw toewerpen naar een drenkeling die zich dichtbij de kant bevind en bij bewustzijn is. De drenkeling moet zelf het touw kunnen vast pakken. Heeft de drenkeling het touw vast gepakt, dan haal je het touw binnen en trek je de drenkeling naar de kant en heb je de drenkeling gered. In bepaalde gevallen is het niet mogelijk om een droge redding uit te voeren. Als een drenkeling niet meer bij kennis is kan deze geen touw meer vast pakken, of als de drenkeling onder water gegaan is. In dat soort gevallen zul je als lifeguard het water in moeten gaan om de drenkeling te redden. We spreken dan van het uitvoeren van een natte redding. Het uitvoeren van een natte redding is veel risicovoller dan het uitvoeren van een redding vanaf de kant waarbij je niet het water in hoeft te gaan. Ga je het water in om iemand te redden, neem dan altijd een reddingsmiddel mee. Dat geeft jou als lifeguard meer mogelijkheden om iemand veilig te redden.

 

RESTUBE lifeguard – reddingsmiddel in een heuptasje – altijd bij de hand

De RESTUBE lifeguard is een opblaasbare rescue tube. Deze opblaasbare rescue tube zit compact opgeborgen in een heuptasje die je gemakkelijk om je middel bij je kunt dragen. Het heuptasje zit niet in de weg bij het uitvoeren van toezichttaken en zorgt ervoor dat je de handen vrij hebt tijdens het toezichthouden. Mocht je hulp als lifeguard nodig zijn en moet je het water in om iemand te redden, dan heb je een reddingsmiddel bij je en kun je direct in actie komen.

 

Moet je het water in om iemand te redden, dan trek je aan het activatiekoord en dan blaast de RESTUBE boei zichzelf automatisch op. Zodra de gele RESTUBE boei opgeblazen is, verloopt een redding op precies dezelfde manier als met een gewone rescue tube. Schuif de opgeblazen boei onder de beide oksels van de drenkeling door, klik het touw vast en vervoer de drenkeling naar de kant. 

Na gebruik kun je de RESTUBE boei leeg laten lopen en weer klaar maken voor het volgende gebruik. Plaats een nieuw 16 grams CO2 patroon in de houder en vouw de boei weer op en plaats deze in het heuptasje. Nu ben je weer gereed voor een volgende redding.